«Термінатор»: аналізуємо франшизу

Пригадуємо, чим тішила і засмучувала серія
1984

Термінатор

З 2027 року за Сарою Коннор прийшов кіборг, який має на меті знищити її, адже в далекому майбутньому ще не народжений син Джон Коннор має врятувати людство від повсталих машин. На допомогу Сарі з того ж таки майбутнього вирушає і Кайл Різ.

У 1980-х Лос-Анджелес вже і так виглядав як поле бою чи навіть постапокаліпсису, тому режисер Джеймс Кемерон, взявшись за цей проект, міг лиш здогадуватись, наскільки революційну тему підняв. Дух оруелівського майбутнього у 1984-му благословив антиутопії і віщував «Термінатору» неабиякий успіх. Так і сталося: кам’яне обличчя Шварценеггера ідеально втілило кіборга, хоча спочатку його пропонували на роль Кайла Різа, а Лінда Гамільтон в образі Сари Коннор перетворилася на переосмислений символ матері Спасителя. Втім, Кемерон не зловживає попкультурними чи релігійними посиланнями, натомість концентрує всі зусилля на атмосфері неминучості, яка чавить глядача, немов прес у фіналі стрічки.

Крупний план нажаханих очей, швидке перезарядження зброї і невблаганне переслідування жертви свого часу змусили багатьох злякатися нових технологій і штучного інтелекту. Неабияку роль тут відіграє і контроверсійний Лос-Анджелес, що став уособленням боротьби людства за майбутнє в цій франшизі та, неначе бетменівський Готем, з кожним фільмом грає новими похмурими фарбами. Наприклад, бар з промовистою назвою Technoir, місце першої зустрічі Сари та Термінатора, був настільки реальним, що Кемерону доводилося буквально відганяти людей, які прагнули перехопити коктейльчик у принадному місці. З виходом сіквелу першу частину згадують не так часто, але варто пам’ятати: усієї франшизи не було б без нуарної естетики цього фільму. Чи вірніше буде сказати «технонуарної»?

1991

Термінатор 2: Судний день

На Землю з майбутнього знову прибуває Термінатор, цього разу – щоб врятувати десятирічного Джона Коннора, лідера повстання у майбутньому. Разом із Сарою Коннор вони протистоять більш досконалому кіборгу Т-1000 з рідкого металу, що здатен набувати чужої подоби і прагне знищити Джона.

Повторний реліз найславетнішої частини «Термінатора» в кінотеатрах наче натякає, що технології занадто наблизились до нашої зони комфорту. І хоча про штучний інтелект вчені поки говорять дуже обережно, історія про двох андроїдів, котрі нищать усе навколо, не постарішала і навіть набула додаткової актуальності. Навіть за 25 років потому кіно не скидається на уламок епохи, що давно минула. Всі спецефекти, видовищні вибухи, а також посмішки та гримаси Шварценеггера зберегли в собі ту чарівність, заради якої глядач і повертається у кіно на вже знайомий фільм.

Усередині сюжету знайшлося місце теплим стосункам між хлопчиком та Термінатором, які разом намагаються врятувати далеке майбутнє, яке може і не настати. До технонуару першої частини додалось емоційне залучення, завдяки якому «Судний день» став культовим символом цілого покоління. Коли Арнольд Шварценеггер у чорних окулярах і шкіряній куртці на величезному байку зістрибував на хайвей, то застигав не лише подих, але і повітря в залі. Страшні машини трощили черепи і вдивлялися у глядача так, що незатишно почувалися навіть ті, хто дивився стрічку не раз і не двічі. Додайте ядерний вибух, репрезентація якого, за твердженням науковців, є найточнішою за всю історію кінематографа – і впритул наблизитесь до причини, завдяки якій ані поважний вік другого «Термінатора», ані загальна зневага до 3D не заважають перевипуску збирати повні зали.

2003

Термінатор 3: Повстання машин

З майбутнього прибуває T-X, Термінатор у жіночій подобі, а після неї – і давній знайомець Арнольд Шварценеггер, котрий тут втілює модифікацію Т-850. Цього разу Судного дня не минути, але Джона Коннора рятувати таки треба.

Меркантильне, але зрозуміле бажання продюсерів заробити на ностальгії прихильників і підкинути у вогонь фан-сервісу ще більше омажів попереднім частинам зіграло злий жарт з цією стрічкою. Весь фільм Джонатана Мостоу виглядає чи то вбогою калькою, чи то відвертим знущанням з франшизи. Сексистські жарти і невдалі спроби Шварценеггера розсмішити аудиторію викликають лише сумне примирення із тим, що так, як у дитинстві, вже не буде. Так, тут не бракує хороших моментів – як-от знищення T-X або численні сцени автомобільних гонитв – хоча одну з найкращих, що пояснювала, чому ціла серія Термінаторів має колоритний лик Шварценеггера, було вирізано. Втім, «Термінатор» – перш за все історія про надію та боротьбу за майбутнє, а не розвага глядачів. Цю битву, Джоне, ми програли.

2008

Термінатор: Хроніки Сари Коннор

Сюжет розгортається одразу після подій «Термінатора-2»: за Джоном знову влаштоване полювання, тож головні герої шукають творця «Скайнет» для подальшого знищення.

Так, у цієї франшизи є навіть серіал, де роль Сари Коннор виконує Ліна Хіді, а Термінаторку-захисницю грає Саммер Глау. До проєкту долучився продюсер оригінальної дилогії Маріо Кассар. Серіал протримався два сезони і був закритий через невисокі рейтинги та вельми нескромний бюджет. Канонічними «Хроніки Сари Коннор» не вважають, втім, вони того й не прагнуть. Серіал взагалі не дуже заграє з аудиторію, що йде йому на користь – на відміну від попередньої частини, що аж зі шкіри пнулась, аби потішити фанів, тут усе серйозно. Кожна маленька місія вміщується в один епізод, тримаючись у рамках телеформату. Серіал стильний, жорсткий і з хорошими акторами, але, на жаль, цього виявилось замало, щоб привернути і втримати увагу.

2009

Термінатор: Спасіння

Джон Коннор тепер бореться з машинами у майбутньому і знаходить на своєму шляху незнайомця Маркуса Райта, який стає головним героєм фільму. Разом вони намагаються врятувати Кайла Різа (треба ж когось рятувати) і знищити «Скайнет», поки мережа не почала відправляти в минуле Термінаторів. Нарешті комусь спало на думку вибратися за межі 90-х. До написання сценарію долучили оскароносного Пола Хаггіса і навіть не вказаного в титрах Джонатана Нолана. Режисер МакДжі, відомий за екшн-дилогією «Ангели Чарлі», відійшов від духу франшизи максимально далеко, щоб зняти власне кіно про воєнне протистояння людей і машин, яке нарешті покаже похмуре майбутнє, котре нам віщували з 1984-го. Однак доволі заплутана історія про Маркуса, який весь фільм не може розібратися, у чому полягає його призначення, відкинула четверту частину десь на задвірки серії. Славетний критик Роджер Еберт писав про цього «Термінатора» наступне: «Після ретельного перегляду пропоную вам власний підсумок історії: чувак вмирає, виявляє, що воскрес, зустрічає інших, б’ється. Це триває близько двох годин». На жаль, із ним важко не погодитись.
2015

Термінатор: Генезис

Джон Коннор відправляє Кайла Різа в 1984-й, аби врятувати свою матір. По прибутті той бачить картину, відмінну від тієї, на котру чекаємо з огляду на перший фільм: наприклад, Термінаторів-Шварценеггерів тут аж двоє, а жодна сова – не те, чим видається, якщо розумієте, про що ми.

Права на франшизу переходили з рук в руки, поки не дісталися Annapurna Pictures (про фільми цієї студії маємо детальний матеріал), що здобула право зняти аж два фільми. Першим і став «Генезис», зроблений спільно зі Skydance Productions – фактичне переосмислення історії. Маркетингова компанія хвалилася участю Джеймса Кемерона і віщувала крутий вайб нової частини. Та дивні кастингові рішення і жарти, які викликають сльозу замість усмішки, відправили «Генезис» кудись до безодні, де вже спочивала третя частина, зрежисована Мостоу. Неймовірний кульбіт зі зміною сюжету оригінальної стрічки породив таку кількість кіноляпів, що навіть фанату саги буде важко зрозуміти, що коїться, і де в біса взялася така купа Термінаторів, котрих тільки те й роблять, що шлють в минуле. Нині на сумній ноті зупинились чимало успішних кіносерій, хоча «Термінатору» поталанило протриматися довше за багатьох. Чи була ця спроба вдалою, чи варто було взагалі діставати екзоскелет з шафи? Певно, що ні, але, попри все, приємно повернутись у самий початок подорожі.