Adult Swim: Найкраща анімація для дорослих

Огляд мультсеріалів від «Робоципа» до «Ріка та Морті»

Завдяки неймовірній кількості контенту здається, що Adult Swim – це повноправний телеканал. Однак це лише нічний блок мультиплікаційного каналу Cartoon Network, який демонструється з 23:00 до 6:00. Виконаний у тій самій чорно-білий стилістиці, що і денний брат, Adult Swim спеціалізується на телепрограмах та серіалах з дорослим гумором. Звідси власне і назва, адже в англійській мові Adult Swim позначає час у басейні, коли дітям плавати заборонено. Крім оригінальної продукції, нічний блок може похвалитися мультсеріалами з каналу FOX («Американський тато», «Гріффіни»), які мають набагато більше свободи у самовираженні на дитячому каналі, ніж на цензурованому ефірному. Ми вирішили поглянути на оригінальний контент Adult Swim та знайшли найцікавіші та найпоказовіші приклади творчості від авторів нічних мультфільмів для дорослих.

перша серія: 21 вересня 2014 р.
автори програми: Вілл Карсола, Дейв Стеварт
мережі: Adult Swim

Містер Піклз

Mr. Pickles, 2014 – …

На перший погляд видається, що мультфільм розповідає про дружбу шестирічного хлопчика-інваліда Томмі зі своєю собакою. Але насправді все набагато складніше, адже взагалі-то собака – сатаніст, а єдиний, хто знає про це, – дідусь Томмі. Та йому ніхто ніколи не вірить, вважаючи, що той просто збожеволів. Все, що потрібно песикові на ім’я містер Піклз, – це огірки та справедливість.

Містер Піклз – це Джон Крамер (вбивця з «Пили») у собачій подобі. Щоправда, ще більш жорстокий, непередбачуваний та різкий.

Він – вершитель правосуддя, адже якщо придивитись, можна помітити, що страждають ті, хто завдає страждань іншим (а особливо – ті, хто ображають маленького Томмі). У кожній серії купа, на перший погляд, необґрунтованого насилля, літри крові та жорстоке, ретельно продумане знущання над живими істотами. Та саме амбівалентність ставлення до живих істот змушує глядачів продовжувати дивитися серіал.

На відміну від багатьох продуктів Adult Swim, всесвіт Містера Піклза детально продуманий, а персонажі об’ємні та розвиваються протягом усього мультсеріалу – його не подивишся впівока. Тут кожна, здавалось би, несуттєва деталь з пілоту швидше за все нагадає про себе вже за декілька серій.

перша серія: 20 лютого 2005 р.
автори програми: Сет Грін, Метью Сінрайх, Майк Фасоло
мережі: Adult Swim

Робоцип

Robot Chicken, 2005 – …

Один із небагатьох мультсеріалів, який радо продовжує традицію комедії слепстику та пластилінової анімації. Його творці режисер Меттью Сенрайч та актор Сет Грін подарували свої голоси мало не всім персонажам. Кожна серія з хронометражем в одинадцять хвилин встигає проїхатися по всім актуальним поп-культурним явищам і не тільки. Зазвичай творці представляють глядачу набір коротких кумедних скетчів, у яких знущаються над нормами суспільства і час від часу представляють кількох персонажів, які з’являються із серії у серію. Такий прийом дозволив їм створювати спеціальні випуски «Робоципа», на кшталт пародій на «Зоряні війни» та коміксний Всесвіт DC. Заставка «Робоципа» слугує, по суті, зв’язуючим всі скетчі сюжетом. Божевільний вчений садить курча на стілець і змушує дивитися відео, які бачить глядач. Однак у сьомому сезоні ця лінійність ламається, курча втікає від свого творця і починається його власна історія. Пародія на «Механічний апельсин» Ентоні Берджеса задає тон «Робоципі» краще, ніж будь-який скетч, який у ньому показаний. Найкращим правилом мультсеріалу є умова, що жодних рамок не існує. Щоправда, Грін та Сенрайч не мають тої впливовості на медіа, як Трей Паркер та Метт Стоун за свій «Південний парк». Однак культовість «Робоципа» важко вважати непомітною: мало не в кожному випуску з’являються голоси справжніх кінозірок (Джон Гемм, Даніел Редкліфф, Саймон Пегг тощо). Тому якщо вас вабить формат пародій на кіно, відеоігри та книги у форматі абсурдної сатири, вісім сезонів «Робоципа» – найкращі ліки від нудьги.

перша серія: 15 квітня 1994 р.
автори програми: Майк Лаззо, Алекс Тот
мережі: Cartoon Network, Adult Swim, Turner Network Television, Turner Broadcasting System

Космічний привид

Space Ghost Coast to Coast, 1994-2008

У 60-х на телебаченні з’явився Космічний привид, який був крутим та успішним супергероєм, перемагаючи щоразу зло. Це був класичний мультсеріал з маралізаторською інтонацією. Але старіють не тільки люди, але й герої мультсеріалів. Йому довелося піти у відставку, а у 90-х для нього виділили цілий спінофф, у якому він став телеведучим у студії, яка знаходиться у космосі. Цей спінофф породив ще купу мультсеріалів-відгалужень та надихнув багатьох на створення таких серіалів, як «Шоу Еріка Андре», «Гарві Бердман» та «Ідеальна зачіска назавжди».

Це перше анімаційне ток-шоу, яке здається дивним навіть ураховуючи стандарти Adult Swim – тобто повну відсутність табуйованих тем та можливість показувати що завгодно і як завгодно. Космічний привид має власне шоу, в якому він розмовляє зі справжніми знаменитостями, які інтегровані у мультсеріал у вигляді справжніх людей на екрані телевізора. Часто знаменитості відповідали дуже несподівано, тому неясно, чи вони самі розуміли, що відбувається. А багато питань з інтерв’ю, поставлені Космічним привидом, на монтажі були просто замінені на інші.

Це не просто анімаційне ток-шоу, яке пародіює телебачення, зірок, супергероїку та культуру знаменитостей. За усіма цими деконструкціями міфів про супергероїв, насмішками над культурою знаменитостей та зірковою системою, за цим безглуздим істеричним кумедним дивацтвом можна помітити ідею, що пронизує усі серії мультсеріалу – важливість контексту та повну відносність усього. Адже всі фрази, які промовляють персонажі, мають той чи інший сенс в залежності від того, якого контексту їм нададуть автори. Деконструюючи реалії повсякденного життя, цей мультиплікаційний серіал іронізує над самим собою і часом боляче вдаряє по живому свого глядача.

P.S. А ще – жартує про рекурсію та пародіює Кубрика.

перша серія: 26 квітня 1999 р.
автори програми: Брендон Смалл, Лорен Бушар
мережі: Adult Swim, UPN

Домашні фільми

Home Movies, 1999-2004

Мультсеріал починав своє життя на UPN, але згодом його спіткала невдача (чи, може, навпаки?) – через низькі рейтинги та непопулярність його вирішили закрити. Cartoon Network швидко запримітили потенціал мультсеріалу про четвертокласника, який документує своє життя, та додали його до блоку Adult Swim. Однією з причин несприйняття серіалу як критиками, так і глядачами, була техніка анімації squigglevision (контури всіх об’єктів постійно і різко коливаються). Така ж анімація застосовувалася в мультсеріалі «Доктор Кац», тож CN вирішили уникнути наслідування і замінили її на звичайну flash-анімацію, яка була дешевшою і, водночас, досить грубоватою.

«Домашні фільми» – це щось на кшталт синтезу Сайнфелда, Вуді Аллена, Лінеклейтера та будь-якого мамблкору, але у світі мультсеріалів. На жаль, дуже непопулярних мультсеріалів. По своїй суті, це і є справжнісінький мамблкор – дещо про повсякденне життя, з довгими просторовими діалогами – дотепними,  про все і про ніщо – з мінімальною кількістю дій та низьким бюджетом. У першому сезоні взагалі не прописані діалоги, був лише ретроскриптинг – сюжетне «м’ясо», над яким актори імпровізували. Головний герой Брендон навчається у четвертому класі, його інтелект вище середнього, а вага трохи нижче середнього, йому подобається документувати своє життя зі своїми друзями. Вони знімають усе що завгодно та коли завгодно – від якихось фільмів категорії Б до класичних мюзиклів.

Останній сезон відрізняється від усіх трьох попередніх – Брендон вже не так часто фільмує усе і взагалі задається питанням, а чи потрібно це йому? Натомість глядачів радують величезною купою алюзій та пародіями на відомі картини – від «Усієї президентської раті» та «Мізері» до фільмографії Гічкока. Повільний та неструктуроавний мультсеріал розповідає про дитинство та дорослішання. Не споспішаючи, переплітаючи інколи дивний та безсюжетний гумор із драмою, він розмірковує над тим, що являє собою життя.

перша серія: 21 грудня 2000 р.
автори програми: Енді Меррілл
мережі: Cartoon Network, Adult Swim

Шоу Брака

The Brak Show, 2000-2003

Брак – не обтяжений інтелектом космічний кіт-пірат  – переходить із «Космічного привида» у власне шоу – «Шоу Брака». Головного героя оточують гігантський богомол-садист Зорак, космічна кішка-мати та дуже маленький батько-латиноамериканець.  Останній – єдина людина, і це зовсім не виправданий абсурдний жарт у вакуумі, який існує заради розваги. Саме такими і переповнений увесь мультсеріал. Шоу Брака містить хаотичний, без жодного зв’язку сцен, несерйозний, ексцентричний, випадковий, іноді досить грубий гумор (схожий на гумор Aqua Teen Hunger). У ньому нема жодної конкретики та якоїсь чіткої думки, але є купа нікому не зрозумілих посилань.

Ще одна із особливостей шоу – еклектична анімація. Майже усі персонажі намальовані у різних стилях, вельми часто трапляються елементи кримінальних фотоколажів, усе це змонтовано хаотично, завдяки чому у шоу з’явилися справжні поціновувачі. У ранній версії шоу (перший сезон) менше шаленства та божевілля. Він все одно доволі дивний та хаотичний, але значно простіший для cприйняття, адже далі з’являється суміш абсурду, яка трохи віддає чимось на кшталт Монті Пайтона та Бунюеля, але зі своєю самобутньою чарівністю.

перша серія: 13 грудня 2005 р.
автори програми: Діно Стаматопулос
мережі: Adult Swim, Cartoon Network

Моральний Орел

Moral Orel, 2005 – 2009

Ім’я шоураннера Діно Стаматопулоса навряд чи відоме глядачу, однак він працював і сценаристом для телевізійному шоу Saturday night live, і грав одну з ролей у серіалі «Спільнота»Дена Хармона. Нині його часто можна помітити в титрах у ролі виконавчого продюсера («Аномаліза», «Горас та Піт»). Проте у 2005 році він прославився завдяки власному сатиричному серіалу на Adult Swim про маленького хлопчика Орела, який намагається слідувати моральному коду протестантської церкви. З перших серій його уявлення про правильну поведінку доходять до абсурдних та катастрофічних масштабів, перевертаючи стару добру мораль з ніг на голову. Кожна серія слідує певній структурі: Орел пізнає світ через певний елемент моралі, буквально втілюючи його на практиці, дізнається, що вчинив неправильно, і вся кульмінація відбувається у кабінеті його батька зі спущеними штанами, який пояснює, що таке погано і що таке добре. Другий сезон вже непрозоріше критикує церкву та фундаменталізм, і значно песимістичніше обходиться з матеріалом перших десяти серій. Найцікавішим у мультсеріалі Стаматопулоса видається світ, у якому мешкають його герої. Він оселив їх у вигаданому місті Маролтон, де алкоголізм та вживання наркотиків – цілком звичний спосіб життя для жителів. Лялькова анімація лише допомагає у контроверсійній подачі матеріалу авторами, адже зовнішній вигляд мультфільму скидається на ситкоми 50-х з наповненням «Південного парку. Тому варто дивитися лише тим, хто вміє сміятися над брудним гумором та іронізувати над звичаями та традиціями церкви.

перша серія: 21 грудня 2000 р.
автори програми: Енді Меррілл
мережі: Cartoon Network, Adult Swim

Рік та Морті

Rick and Morty, 2013 – …
Найпопулярніше мультиплікаційне шоу від телеканалу з’явилося не так і давно. Аніматор Джастін Ройланд познайомився з шоураннером «Спільноти» Деном Хармоном і разом вони втілили ідею створення мультфільму. Спершу «Рік та Морті» можуть здаватися такою собі пародією на «Назад у майбутнє», але вже на середині першого сезону це уявлення ламається вщент. Рік – старий геній науки, який подорожує світами, прихопив свого внука Морті у подорож для того, щоб не почуватися самотньо. Разом вони часом знищують цивілізації та потрапляють у халепи. Головна цінність мультфільму Хармона та Ройланда полягає у купі поп-культурних посилань: від творчості Нолана до напівзабутих фільмів категорії Б. Епізоди виходять не вельми часто, адже творці намагаються якоюсь мірою постійно вдосконалювати шоу, будувати надскладні сюжетні арки, які з’являються кілька сезонів потому. Власне, незмінна любов прихильників – це вже запорука мотивації для Хармона, аби написати сценарій наступних 70 епізодів, які замовив Adutl Swim. Ми вже писали про чудернацьку структуру кожного епізоду «Ріка та Морті», тому залишається сподіватися, що творці не змінять своїм традиціям вигадувати нові пригоди для старих героїв.